Veri Tabanlarına Yerleşkemiz Dışından Erişim Ayarları

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı bünyesinde erişim hakkı bulunan sanal kütüphanelere erişim izni sadece Üniversite IP'lerine verilmektedir. Üniversite IP'leri dışındaki diğer tüm üniversiteler, kurumlar ve ev ADSL kullanıcılar, IP'leri tanımlı olmadığı için sanal kütüphanelere erişemezler. Ancak satıcı firmalar gerekli güvenlik şartlarını sağlamaları karşılığında üniversite personelinin evlerinden girişine izin vermektedirler.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı PROXY sistemini kurarak personelimizin sanal kütüphanelerini kullanıma açmıştır. PROXY sisteme bağlanmak için gerekli ayarlar aşağıdaki şekilde yapılmalıdır. Ayarlar yapıldıktan sonra bağlanmak istediğiniz ilk sayfada sizden kullanıcı adı ve şifre isteyecektir. Kullanıcı adı kısmına e-posta adresini ve şifre kısmına e-posta şifrenizi yazmalısınız.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

-İlgili sanal kütüphane firmasının kullanım ilkeleri ve indirme (download) ilkelerine uymalısınız.

-Bu sistemden tüm akademik/idari personel ve yükseklisans, doktora öğrencileri faydalanabilir.

-Önlisans ve Lisans Öğrencileri bu sistemden faydalanamazlar.

-Sanal Kütüphanelerle işleminiz bittiğinde PROXY ayarlarını tekrar pasifleştirmeniz gerekmektedir. Aksi takdir yapacağınız tüm internet  bağlantıları üniversitemiz ağı üzerinden yapılacaktır.

-Size tahsis edilen e-posta adreslerinizi ve şifrelerinizi bir başkasına vermeyiniz. Yasal bir işlemde bütün sorumluluk e-posta sahibinindir.

-Yapacağınız tüm internet bağlantıları sistemlerimiz tarafından kayıt altında tutulmaktadır.

Nasıl Çalıştırılır?

-İnternet bağlantısı yaptığınız Explorer programını açarak ARAÇLAR menüsünden İNTERNET SEÇENEKLERİ kısmına giriniz.

-Gelecek olan BAĞLANTILAR tabına geçiniz ve YEREL AĞ AYARLARI düğmesine basınız.

-YEREL AĞ (LAN) AYARLARI ekranında "YEREL AĞINIZ İÇİN BİR PROXY SUNUCUSU KULLANIN" çentiğini işaretleyiniz
-ADRES kısmında "79.123.162.9" adresini yazınız.
-B.NOK. (Bağlantı Noktası Yada Port Numarası) kısmına da 3128 yazınız.
-TAMAM tuşlarına basarak ayarı tamamlayınız.
-Sanal Kütüphanelerle işleminiz bittiğinde yin bu ekrandan çentiği kaldırınız. Aksi takdirde yapacağınız bütün bağlantılar üniversitemiz hatları üzerinden olacaktır. Yapacağınız tüm bağlantılar sistemlerimiz tarafından kayıt edilmektedir.

Tüm ayarları yaptınız. Şimdi Explorer programınızı istediğiniz bir siteye bağlanmak üzere tekrar çalıştırdığınızda aşağıdaki kullanıcıadı ve şifrenin sorulacağı ekran gelecektir. Buraya kurumdan aldığınız xxxx@kmu.edu.tr e-posta adresinin xxxx kısmını kullanıcı adı bölümüne, e-posta adresinizin şifresini de parola bölümüne giriniz. Eğer girilen bilgiler doğru ise bağlanmak istediğiniz sayfa gelecektir.